Tak się złożyło, że sernik powstał tuż po powrocie z Leeds, gdzie niedzielnym popołudniem spełniliśmy nasz patriotyczny obowiązek i oddaliśmy głos w wyborach do Parlamentu Europejskiego, odwiedziwszy także polski kościół z martyrologicznymi witrażami. A że większość składników na sernik zakupiliśmy dnia poprzedniego w polskim sklepie w Doncaster, to ma on pełne prawo się tak nazywać.
Przepis znaleziony na wiaderku sera śmietankowego (zachowałam proporcje, i w rezultacie powstały 2 serniki)
Składniki:
1kg serka śmietankowego
1szklanka cukru (użyłam cukier brązowy)
cukier waniliowy
6 żółtek
budyń waniliowy
bakalie (użyłam garść rodzynek)
pianka z białek
spód - użyłam herbatniki z polskiego sklepu
Sposób:
♥Cukier i cukier waniliowy miksujemy z żółtkami (z braku miksera użyłam blendera), dodajemy serek śmietankowy, budyń i bakalie.
♥Dodajemy ubitą uprzednio pianę z białek i bakalie, mieszamy.
♥Na blasze (lub 2) układamy herbatniki i wylawamy masę serową. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200° C, po czym zmniejszamy temperaturę do 180° i pieczemy dalsze 40 minut.
Smacznego! Ku chwale ojczyzny!
Przepis znaleziony na wiaderku sera śmietankowego (zachowałam proporcje, i w rezultacie powstały 2 serniki)
Składniki:
1kg serka śmietankowego
1szklanka cukru (użyłam cukier brązowy)
cukier waniliowy
6 żółtek
budyń waniliowy
bakalie (użyłam garść rodzynek)
pianka z białek
spód - użyłam herbatniki z polskiego sklepu
Sposób:
♥Cukier i cukier waniliowy miksujemy z żółtkami (z braku miksera użyłam blendera), dodajemy serek śmietankowy, budyń i bakalie.
♥Dodajemy ubitą uprzednio pianę z białek i bakalie, mieszamy.
♥Na blasze (lub 2) układamy herbatniki i wylawamy masę serową. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200° C, po czym zmniejszamy temperaturę do 180° i pieczemy dalsze 40 minut.
Smacznego! Ku chwale ojczyzny!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz