Ten przepis to wynik poszukiwań złotego środka pomiędzy wypiekiem dietetycznym a słodkim tradycyjnym sernikiem. Mimo szczerej chęci ograniczenia słodyczy nie potrafię całkiem zrezygnować z przyjemnego dla podniebienia dodatku do popołudniowej herbaty czy kawy (aktualnie głównie zbożowej). Banany doskonale "słodzą" ser, z lekkim wsparciem 2 łyżeczek cukru trzcinowego. Dzięki temu mogę się podzielić nim z innymi domownikami, u w ten sposób wilk pozostaje syty, a owca cała ("Bo właśnie to nie jest słodkie" - powiedziała mama napychając się sernikiem).
składniki:
ciasto:
2 garście otrębów (ja użyłam drobno zmielonych płatków owsianych)
2 jajka
łyżka cukru trzcinowego
łyżeczka proszku do pieczenia
ćwiartka masła
masa serowa:
3 jajka
1kg drobno zmielonego białego sera
2 banany (najlepiej dojrzałe i miękkie)
łyżeczka mąki ziemniaczanej lub budyniu
olejek waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka cukru trzcinowego
♥ Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy na gęstą masę białka, dodajemy otręby/płatki owsiane, cukier, rozpuszczone masło, proszek, żółtka. Wlewamy do tortownicy, pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.
♥ W międzyczasie przyrządzamy masę serową. Ponownie oddzielamy żółtka od białek, które zostawiamy na później. W sporym naczyniu miksujemy wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitej masy. Wlewamy ją następnie na zarumienione ciasto i wkładamy do piekarnika na pół godziny.
♥ Po pół godzinie ubijamy białka (można dodać odrobinę cukru) i polewamy sernik, wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut i nastawiamy niższą temperaturę (ok. 150 stopni)
♥ Wyjmujemy zarumienione ciasto i czekamy, aż ostygnie. Najlepiej smakuje mocno schłodzone.
składniki:
ciasto:
2 garście otrębów (ja użyłam drobno zmielonych płatków owsianych)
2 jajka
łyżka cukru trzcinowego
łyżeczka proszku do pieczenia
ćwiartka masła
masa serowa:
3 jajka
1kg drobno zmielonego białego sera
2 banany (najlepiej dojrzałe i miękkie)
łyżeczka mąki ziemniaczanej lub budyniu
olejek waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka cukru trzcinowego
♥ Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy na gęstą masę białka, dodajemy otręby/płatki owsiane, cukier, rozpuszczone masło, proszek, żółtka. Wlewamy do tortownicy, pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.
♥ W międzyczasie przyrządzamy masę serową. Ponownie oddzielamy żółtka od białek, które zostawiamy na później. W sporym naczyniu miksujemy wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitej masy. Wlewamy ją następnie na zarumienione ciasto i wkładamy do piekarnika na pół godziny.
♥ Po pół godzinie ubijamy białka (można dodać odrobinę cukru) i polewamy sernik, wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut i nastawiamy niższą temperaturę (ok. 150 stopni)
♥ Wyjmujemy zarumienione ciasto i czekamy, aż ostygnie. Najlepiej smakuje mocno schłodzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz