Mówią, że rabarbar został kulinarnie odkryty w Wielkiej Brytanii w XIX wieku, renesans zaś przeżył w dwudziestoleciu międzywojennym (tani cukier i udoskonalone metody uprawy). Miejscem, w którym skumulowała się jego uprawa na wyspach było ponoć Yorkshire. Pomieszkiwanie w tymże hrabstwie (choćby chwilowe) do czegoś zobowiązuje, sezon na rabarbar trwa prawie pół roku, zatem wzięłam się za to wyjątkowe warzywo o owocowych walorach. Wypróbowałam więc angielski przepis na rabarbarowe pikantne ciasto w stylu ginger bread (ichniejszy rodzaj piernika).
Nawet John Cleese nie mógł się oprzeć rabarbarowi (tartę też kiedyś wypróbuję) Rhubarb Tart Song
Składniki:
ok 120 g masła
300 g mąki (w przepisie angielskim używają raising flour, czyli popularną tu mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia, ale z braku takiej można użyć normalnej i dosypać łyżeczkę proszku - proste-genialne
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
100 g brązowego cukru
2 roztrzepane jajka
250 g syropu cukrowego (golden syrup) - i tu może stanowić trudność zdobycie takiego poza UK, może użyć innego syropu, np klonowego albo miodu)
300 g (ja użyłam 2 duże łodygi) drobno pokrojonego rabarbaru
cukier puder do posypania
Nawet John Cleese nie mógł się oprzeć rabarbarowi (tartę też kiedyś wypróbuję) Rhubarb Tart Song
Składniki:
ok 120 g masła
300 g mąki (w przepisie angielskim używają raising flour, czyli popularną tu mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia, ale z braku takiej można użyć normalnej i dosypać łyżeczkę proszku - proste-genialne
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
100 g brązowego cukru
2 roztrzepane jajka
250 g syropu cukrowego (golden syrup) - i tu może stanowić trudność zdobycie takiego poza UK, może użyć innego syropu, np klonowego albo miodu)
300 g (ja użyłam 2 duże łodygi) drobno pokrojonego rabarbaru
cukier puder do posypania
♥Będziemy potrzebować głęboką kwadratową formę do pieczenia, którą natłuszczamy masłem.
♥Nagrzewamy piekarnik do 180C i nastawiamy czajnik z gorącą wodą. Ubijamy rozpuszczone uprzednio masło z cukrem i syropem/miodem aż uzyskają lekką konsystencję. Rozpuszczamy sodę we wrzątku (200ml), wlewamy do masy i mieszamy. Przesiewamy mąkę z przyprawami, dodajemy jajka i ubitą masę i na koniec rabarbar.
♥Wlewamy masę (dość gęstą) do formy i pieczemy do 60 minut (moje było gotowe po 50). Zostawiamy do przestygnięcia, posypujemy cukrem pudrem. Po angielsku wypadałoby skonsumować z ichniejszym budyniowatym kremem - custard, ale smakuje dobrze również bez niego.
♥Wlewamy masę (dość gęstą) do formy i pieczemy do 60 minut (moje było gotowe po 50). Zostawiamy do przestygnięcia, posypujemy cukrem pudrem. Po angielsku wypadałoby skonsumować z ichniejszym budyniowatym kremem - custard, ale smakuje dobrze również bez niego.
Przepis zaczerpnięty z BBC GoodFood
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz