Po wielu mniej lub bardziej udanych próbach udało mi się zrobić idealną pizzę bez drożdży. Zresztą, nie tylko ich nie miałam pod ręką, ale także składników, które były niezbędne do bezdrożdżowych pizz w internetowych przepisach. Za mleko posłużyła śmietana i odrobina wody (ciepłej). Oczywiście wszystko na oko, ciekawe czy idealne proporcje okażą się możliwe do odtworzenia. Spróbuję. Na jedną pizzę:
Składniki na ciasto:
Mąka - z 200 g, dosypywałam, by uzyskać odpowiednią strukturę ciasta.
Kilka łyżek śmietany - im gęstsza, tym więcej wody, celem j.w.
Duży chlust oliwy z oliwek
Łyżka sody lub proszku do pieczenia
Szczypta soli
Składniki na sos pomidorowy:
Pół kartonika z pomidorowym przecierem (passata) lub puszka pomidorów. Idealnie - kilka soczystych dojrzałych pomidorów.
Pół drobno pokrojonej cebuli
2-3 ząbki drobno pokrojonego czosnku
Kilka listków świeżej bazylii lub łyżka suszonej
Drobno pokrojone czerwone chilli
Sól+pieprz
Składniki na wierzch:
Dowolne
Ja użyłam tego, co miałam w zasięgu: bakłażan (uprzednio posypany solą, aż puści soki, opłukany i podsmażony), czerwona cebula, papryka, kilka rybek anchois, ser - sprawdził się halloumi
♥Zaczynamy od sosu. Podsmażamy cebulę z czosnkiemi chilli, dodajemy przecier pomidorowy z przyprawami. Gotujemy przez kilka minut.
♥W sporej misce zagniatamy ciasto. Mąkę z sodą przesiewamy przez sitko, dodajemy śmietanę z wodą i oliwę i zagniatamy.
♥Klasyk: ciasto kładziemy i rozwałkowujemy na blasze, sos pomidorowy na cieście, a na wierzch ulubioną kombinację składników.
♥Wkładamy na 25 minut do uprzednio nagrzanego do 180C pieca.
♥Delektujemy się idealną pizzą.
Składniki na ciasto:
Mąka - z 200 g, dosypywałam, by uzyskać odpowiednią strukturę ciasta.
Kilka łyżek śmietany - im gęstsza, tym więcej wody, celem j.w.
Duży chlust oliwy z oliwek
Łyżka sody lub proszku do pieczenia
Szczypta soli
Składniki na sos pomidorowy:
Pół kartonika z pomidorowym przecierem (passata) lub puszka pomidorów. Idealnie - kilka soczystych dojrzałych pomidorów.
Pół drobno pokrojonej cebuli
2-3 ząbki drobno pokrojonego czosnku
Kilka listków świeżej bazylii lub łyżka suszonej
Drobno pokrojone czerwone chilli
Sól+pieprz
Składniki na wierzch:
Dowolne
Ja użyłam tego, co miałam w zasięgu: bakłażan (uprzednio posypany solą, aż puści soki, opłukany i podsmażony), czerwona cebula, papryka, kilka rybek anchois, ser - sprawdził się halloumi
♥Zaczynamy od sosu. Podsmażamy cebulę z czosnkiemi chilli, dodajemy przecier pomidorowy z przyprawami. Gotujemy przez kilka minut.
♥W sporej misce zagniatamy ciasto. Mąkę z sodą przesiewamy przez sitko, dodajemy śmietanę z wodą i oliwę i zagniatamy.
♥Klasyk: ciasto kładziemy i rozwałkowujemy na blasze, sos pomidorowy na cieście, a na wierzch ulubioną kombinację składników.
♥Wkładamy na 25 minut do uprzednio nagrzanego do 180C pieca.
♥Delektujemy się idealną pizzą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz