wtorek, 23 września 2014

Karaibska pikanteria czyli Jerk Chicken

Jerk chicken to kwintesencja kuchni karaibskiej, bardzo na angielskich wyspach rozpowszchnionej. Tę wyjatkową kuchnię Wielka Brytania zawdzięcza brytyjskim i hiszpańskim kolonizatorom, jak również emigantom z Karaibów, którzy licznie przybyli na angielską ziemię w połowie XX wieku. Pikantny i chrupiący kurczak (tudzież wieprzowina) po jamajsku najlepiej smakuje w formie grillowanej, ale usmażenie na patelni lub zapieczenie w piekarniku również daje radę.
Charakterystycznym dodatkiem do pikantnego ptaka jest słodkawy (dzięki kokosowi) ryż z czerwoną fasolą i ananas (doskonale łagodzi pikanterię panierki kurczaka).

na 6 udek:
panierka:

1 łyżeczka ziela angielskiego
1 łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka tymianku (najlepiej świeżego)
4 łodygi szczypiorku (zielonej cebulki)
3 papryczki chilli, drobno pokrojone
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki sosu sojowego
sok z 1 limonki
6 udek z kurczaka ze skórką

ryż z fasolą: (na 2 osoby)

odrobina oleju
2 ząbki czosnku
pół drobno pokrojonej cebuli
cebula szalotka (ewentualnie)
puszka czerwonej fasoli
szklanka ryżu
woda
puszka mleka kokosowego lub pół szklanki wiórków kokosowych

do podania:
kilka plastrów ananasa z puszki i limonka


♥W moździerzu ugniatamy tłuczkiem ziele angielskie z pieprzem na drobny pyłek. Następnie blendujemy z cynamonem, gałką muszkatołową, tymiankiem, szczypiorkiem i chilli aż do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy cukier, sól, sos sojowy i sok z limonki.
♥Kurczaka nacinamy i kąpiemy w marynacie. Zostawiamy na 6 godzin, a najlepiej na całą noc.

♥Przystępujemy do grillowania. Amatorzy barbecue wiedzą, co robić. Ja z jego braku musiałam zadowolić się piekarnikiem. W tym przypadku nagrzewamy piekarnik do 180C i przez godzinę trzymamy kurczaka przykrytego folią kuchenną. Jak się ugotuje podgrzewamy patelnię (idealnie byłoby blachę do pieczenia) i podsmażamy aż udka ładnie się zarumienią.

♥W międzyczasie przygotowujemy ryż. W garnku podgrzewamy olej, dodajemy czosnek i cebulę, podsmażamy (ok.10 min.). Dodajemy ryż i wodę i mieszamy, po ok. 20 minutach dodajemy fasolę.
Pod koniec dodajemy mleko kokosowe/wiórki i mieszamy, do momemntu wyparowania wody i ugotowania ryżu.
♥Serwujemy z pokrojonymi plasterkami ananasa i ćwiartką limonki.

♥Dużo wody do ochłody!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz