Właściwie to trudno mi powiedzieć, czy to chińszczyzna czy tajszczyna. Długo marzyło mi się odtworzenie smaku delikatnie słodkiego sosu z orzeszków ziemnych, który kiedyś miałam przyjemność kosztować w tajskim daniu z nudlami i krewetkami w Camden Town w Londynie. A, że miałam akurat plaster wołowiny w zamrażarce i kilka warzyw na podorędziu, to wszystko pięknie połączyłam w daniu z chińskim makaronem błyskawicznym. Smakowało do ostatniej nitki tegoż.
Składniki (3 porcje):
60 ml masła orzechowego
50 ml soku pomarańczowego
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki cukru
4 łyżki oleju do smażenia
3 ząbki czosnku
1 plaster wołowiny
mała kapusta włoska
2 marchewki
trochę wody
garść prażonych orzeszków ziemnych (opcjonalnie)
♥W miseczce mieszamy do gładkości: masło orzechowe, sok pomarańczowy, cukier i sos sojowy.
♥W woku podsmażamy czosnek aż się zarumieni, dodajemy bardzo drobno pokrojoną wołowinę (dobrze, jak jest lekko zmrożona, wtedy łatwiej się kroi). Podsmażamy około 4 minuty i wyjmujemy z patelni.
♥W woku dusimy w oleju na wolnym ogniu posiekaną kapustę (ok 5 minut), po czym dodajemy pokrojoną w cienkie paski marchew i odrobinę wody, aby nie przywarło do patelni, dusimy kilka minut.
♥Dodajemy do warzyw wołowinę oraz sos orzechowy, wszystko mieszamy.
♥W międzyczasie gotujemy we wrzątku makaron, który po odcedzeniu mieszamy w woku z warzywami i mięsem.
♥Opcjonalnie posypujemy orzechami przed podaniem.
PS. Pałeczki z japońskim wzorem zakupione w sklepie przy Muzeum Manggha w Krakowie w kwietniu AD 2014
Składniki (3 porcje):
60 ml masła orzechowego
50 ml soku pomarańczowego
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki cukru
4 łyżki oleju do smażenia
3 ząbki czosnku
1 plaster wołowiny
mała kapusta włoska
2 marchewki
trochę wody
garść prażonych orzeszków ziemnych (opcjonalnie)
♥W miseczce mieszamy do gładkości: masło orzechowe, sok pomarańczowy, cukier i sos sojowy.
♥W woku podsmażamy czosnek aż się zarumieni, dodajemy bardzo drobno pokrojoną wołowinę (dobrze, jak jest lekko zmrożona, wtedy łatwiej się kroi). Podsmażamy około 4 minuty i wyjmujemy z patelni.
♥W woku dusimy w oleju na wolnym ogniu posiekaną kapustę (ok 5 minut), po czym dodajemy pokrojoną w cienkie paski marchew i odrobinę wody, aby nie przywarło do patelni, dusimy kilka minut.
♥Dodajemy do warzyw wołowinę oraz sos orzechowy, wszystko mieszamy.
♥W międzyczasie gotujemy we wrzątku makaron, który po odcedzeniu mieszamy w woku z warzywami i mięsem.
♥Opcjonalnie posypujemy orzechami przed podaniem.
PS. Pałeczki z japońskim wzorem zakupione w sklepie przy Muzeum Manggha w Krakowie w kwietniu AD 2014
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz