Może niekoniecznie jest to lekkie ciasto na lato, to raczej doskonały dodatek do afternoon tea. Ale jako, że aktualnie rezyduję na Wyspach, gdzie lato nie jest gorące, a picie herbaty (nie tylko popołudniowe) jest elementem kultury, pieczenie tego ciasta o tej porze roku nie było zupełną herezją. Do tego dodam, że kierowała mną chęć nowatorskiego wykorzystania pomarańczy, na które nie miałam pomysłu. Padło na ten (nieco czasochłonny) przepis na ciasto. Voilà.
Składniki
na ciasto:
225 g masła
225 mąki (i tak zużyłam więcej)
po jednej łyżeczce proszku do pieczenia i sody
100 g białego cukru
100 g cukru trzcinowego
4 jajka
skórka pomarańczowa starta z 2 pomarańczy
na maślany lukier:
Składniki
na ciasto:
225 g masła
225 mąki (i tak zużyłam więcej)
po jednej łyżeczce proszku do pieczenia i sody
100 g białego cukru
100 g cukru trzcinowego
4 jajka
skórka pomarańczowa starta z 2 pomarańczy
na maślany lukier:
150 g rozmiękczonego masła
300 g cukru pudru
skórka pomarańczowa starta z 2 pomarańczy
na polewę:
25 g cukru
sok z 2 pomarańczy
♥Będziemy potrzebować 2 okrągłych form do biszkopta. Najlepiej z wyjmowanym dnem (posiadałam tylko jedną, ale druga, zwykła doskonale się sprawdziła). Obie wykładamy papierem do pieczenia. Podgrzewamy piekarnik do 180C/160C.
♥W dużej misce łączymy wszystkie składniki na ciasto i ubijamy mikserem lub drewnianą łyżką na gładką masę.
♥Dzielimy masę równo na 2 części i wykładamy formy. Pieczemy przez 20-25 minut, aż dobrze wyrośnie i lekko się zarumieni. Zostawiamy kilka minut do wystygnięcia.
♥Robimy lukier: mieszamy masło z cukrem pudrem za pomocą miksera albo energicznych ruchów łyżką, do uzyskania puszystej konsystencji. Dodajemy startą skórkę pomarańczową.
♥Najtrudniejszy moment operacji:
Usuwamy papier. Na blacie lub desce umieszczamy na wznak pierwszy kawałek ciasta. Robimy polewę: umieszczamy cukier z sokiem na wolnym ogniu i mieszamy, aż cukier się rozpuści i sok zgęstnieje. Za pomocą pędzelka rozprowadzamy polewę na odwróconym cieście. Następnie na zwilżonym biszpocie rozprowadzamy równomiernie lukier (zużywamy połowę). Umieszczamy na to drugi kawałek biszkopta, który również nasączamy pomarańczową polewą i pozostałym lukrem. Posypujemy startą skórką pomarańczy i umieszczamy w lodówce, gdzie spokojnie możemy przechowywać wypiek przez 3 dni.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz